Donkhoeve & Feesttent - Donkvrienden

DONKvrienden
Ga naar de inhoudSedert 1929 tot en met 2001 vonden de Donkfeesten plaats in de hovingen van pachter Nelles Geeraerts, Galgeveld 17 te Lier.

In 2002 hebben de Donkvrienden de pachthoeve met aanpalende grond aangekocht.

Als men een stafkaart neemt ziet men dat de wijk Donk gelegen is aan de westkant van Lier tussen de Antwerpsesteenweg en de gemeentegrenzen van Lint en Boechout.

Toen de Ring rond Lier begin jaren 70 werd aangelegd werd ‘de Kleine Donkweg’ (momenteel Donk) en ‘de Grote Donkweg’ (momenteel Vogelzang en Baron Carolylaan) doormidden gesneden.

De inwoners van volgende straten worden als autochtonen aanzien: Baron Carolylaan, Donk, Ernest Claeslaan, Galgeveld, Hockeyweg, Smedenstraat, Tuinweg, Vinkenstraat, Vogelzang, Wuyts-Van Campenlaan, Ernest Van der Hallenlaan en wijk Zevenbergen (in zover men vroeger steunend lid was).
Het gedeelte Bosstraat, als verlengde van de Tuinweg, tot aan de Boomlaarstraat, werd vanaf 2014 als Donkgebied geannexeerd.


De feesttent

In 1951 werd een eerste soort tent of afdak gebouwd tegen de gevel van de Donkhoeve.

In 1964 werd een echte tent gebouwd die naast de Donkhoeve kwam  te staan.
  
In 1980 werd een nieuwe feesttent gebouwd.
Het is een creatie van het toenmalig bestuurslid Stanne Janssens (stichter Janssens Tuinrelax, Mechelsestwg. Lier).

In 2015 werd de feesttent grondig gerenoveerd. Het tentzeil werd volledig vervangen, terwijl het frame werd aangepast zodat de tentzeilen door profielen kunnen glijden. Het comfort en de veiligheid van de feestvierders waren hierbij primordiaal.

De tent is eigendom van de Donkvrienden.

De tent bestaat uit een metalen constructie met daarover een tentzeil en heeft een oppervlakte van 40 x 20 meter.

Aan de optredende artiesten is eveneens gedacht. De Donkvrienden beschikken over 2 ruime kleedkamers.
Voor de maaltijden van de artiesten kan bovendien een beroep worden gedaan op de aanpalende Donkhoeve.

De Donkvrienden gaan er prat op dat de feesttent één van de mooiste is in zijn soort. Om die reden worden reclameborden en publiciteitsdoeken geweerd in de tent.

Naast een uitgebalanceerde toog, doorlopend over de ganse lengte van de tent, met daarboven de nodige sfeerverlichting, wordt een ruim podium van 100m2 voorzien en dito dansvloer , waarop de danskoppels telkens in de juiste sfeer worden ondergedompeld.
Terug naar de inhoud